Logo
Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky

Zveme Vás

Nebyly nalezeny žádné zprávy.

Materiály ke stažení

Nebyly nalezeny žádné zprávy.

Partneři

Spolupracujeme

Tisková zpráva – Přemnožení hraboše polního vážně poškodí zemědělce, hrozí také nákaza lidí

(Praha, XY. srpna 2019) – Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR vyzývá vládu a postižené kraje, aby začaly okamžitě řešit kalamitní přemnožení hraboše polního. Již nyní představuje působení tohoto škůdce významnou ekonomickou újmu na zemědělských plodinách, a pokud nedojde k razantnímu zákroku, bude tato nepříznivá dále eskalovat. Postupným úbytkem polních plodin na poli v důsledku sklizňových prací, se velká část hrabošů stěhuje jak do budov a obydlí, tak také do příkopů pásů zeleně podél dopravních komunikací, kde mohou nadále přežívat a také přezimovat. Masivní přesun hraboše do blízkosti obcí sebou nese významně zvýšené zdravotní riziko pro občany, neboť hraboši jsou nositelem řady onemocnění, jako je například leptospiróza nebo brucelóza. Jsou také rezervoárem lymské boreliózy či klíšťové encefalitidy. Podle předběžných výsledků kontrolního odchytu je cca 30 procent hrabošů nakaženo právě brucelózou.

„Již dnes je zřejmé, že kalamitní přemnožení tohoto škůdce bude mít v řadě regionů Čech a Moravy vážné ekonomické důsledky v současném hospodářském roce a vzhledem k patové situaci, která po dvou kolech jednání na ministerstvu zemědělství nastala, lze očekávat, že přemnožení hraboše ovlivní i ekonomické výsledky následujícího roku. Ekonomická újma se pak bude logicky promítat i do příjmové situace zemědělců a pracovníků v navazujících službách,“ říká říká prezident KZPS ČR Jan Wiesner. „Jsme znepokojeni postojem vrcholných představitelů současné vlády k tomuto problému. Namísto návrhu řešení vidíme alibistické projevy v médiích směrem k veřejnosti a neochota situaci rázně a efektivně řešit.“

KZPS ČR proto vyzývá ministry zemědělství a životního prostředí a vedení nejvíce postižených krajů k okamžitému návratu k jednacímu stolu a aktivnímu přístupu při hledání efektivního kompromisního řešení tohoto stavu, jež by zohlednilo jak ekonomické zájmy zemědělců, tak zároveň představovalo únosnou míru rizika z pohledu ochrany životního prostředí a zdraví lidí.

 

Přílohy: